Otrygg anställning som journalist

I dag skriver vi om hur verkligheten ser ut för många journalister i Sverige, liksom för många andra, med korta otrygga anställningar och dåliga arbetsvillkor. Vi skriver även om hur man tar sig ur detta och startar eget, samt tips och råd kring just detta.

företag.fik.jobbI en artikel i Sydsvenskan kan vi läsa om hur många av de journalister, hela en av sex, vid svenska tidningsföretag har en otrygg anställning. Minst 1300 av dessa, journalister på tv, tidningar, radio och liknande, befinner sig enligt samma artikel på en vikarieposition och flyttar efter ett vikariat som längst får sträcka sig i elva månader, till nästa arbetsgivare för ännu en korttidsanställning. Utbrändheten är uppe i höjden och förmågan att planera sitt liv blir svårare än för de med trygga anställningsvillkor. Resultatet av otrygga anställningsvillkor för journalister blir som följer:

  • Ständig otrygghet
  • Journalisterna själva blir mindre benägna att ifrågasätta
  • Bevakningen av missförhållandena blir inte lika säker
  • Det blir ingen diskussion om arbetsmiljö eller kompetensutveckling
  • Lönerna hålls nere
  • Man får varken hyreskontrakt och kan inte bilda familj lika lätt

Våga starta eget – även som journalist

Ja, när man är otrygg i sin anställning kanske det kan vara en bra tid för att slå slag i saken och faktiskt starta eget. Genom att ta lån kan man få en bra start, jämför lån på zmarta.

Enligt en artikel i Expressen vill prins Daniel att fler ska våga förverkliga sina drömmar och stå på egna ben genom att starta eget företag och vara entreprenör. Det gäller att vara driven, vetgirig och hungrig samt att vilja skapa, sedan är det upp till mentorer att gjuta mod i de som vill pröva sina vingar utanför den konventionella arbetspositionen på som medarbetare på ett företag.

Verksamt.se, som är ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket kan du som funderar på att starta eget få massor av mer tips och information. Till exempel kan du få svar på frågan hur crowdfunding funkar, samt hur du registrerar en affärsplan.