Nya anställningsvillkor

Det är inte bara sättet vi konsumerar nyheter på som förändras. Även anställningsvillkoren för de som producerar dem ändras.

Hösten 2013 skrev journalisten Jan Gradvall, apropå den senaste filmen om Stålmannen: Det mest orealistiska är inte längre att Stålmannen kan flyga. Det är att han är journalist på en tidning som nyanställer och där ingen talar om tidningskris.

Den senaste Stålmannen-filmen har en tydlig samtidskänsla i övrigt, och USA är ett av de länder där tidningskrisen har slagit hårdast. Ett stort antal mindre och halvstora tidningar har lagt ned, och flera av de stora har tvingats till neddragningar. Man kanske inte ska förvänta sig att en film om en man som har röda, korta kalsonger utanpå blå långkalsonger ska ge en realistisk bild av medielandskapet, men det ligger naturligtvis mycket i Gradvalls observation.

LAS och turordningsregler

Jan Gradvall är en av Sveriges mest namnkunniga journalister, som har skrivit om allt från brittiska punkbandet The Clash till livräddningskurser och inspelningen av Volvos reklamfilm med Zlatan Ibrahimovic. Tack vare sin långa bana inom journalistiken klarar han sig bra som frilansjournalist. För många andra kan det dock vara kärvare. Istället för att nyanställa förlitar sig många tidningar idag på bemanningsföretag och frilansare. En annan lösning är tidsbegränsade anställningar, som löper ut lagom till dess att den anställde annars skulle ha fått en fast anställning. Att bli utlasad är mycket vanligt bland journalister, som får gå från den ena osäkra anställningen till den andra.

Detta är ett sätt för tidningarna att spara pengar, och det drabbar inte bara unga. Tidningen Journalisten skrev nyligen om att Dagens Nyheter sagt upp åtta journalister, varav sju har arbetat som redigerar mycket länge, med motiveringen att de inte är kvalificerade att arbeta som redigerare. Syftet är troligen att få det prövat i Arbetsdomstolen om det går att åsidosätta turordningsreglerna helt och hållet. Fallet är inte avgjort innan, men om arbetsgivaren får rätt kommer det att få stor betydelse framöver, framför allt i tidningsbranschen.