Farligt att vara journalist

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur otryggt det kan kännas att försöka få ihop brödfödan som journalist. I dag skriver vi vidare om arbetet som journalist, fast nu ur en annan synvinkel – nämligen i vilka länder som det är farligast att verka som reporter.

1090665-journalismI en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur oerhört farligt det är att vara journalist i vissa länder, samt om hur världen tycks bli farligare och farligare för reportrar. Enligt en tillfrågad, ordföranden i Reportrar utan gränser, är Mexiko klassat som ett av dem länder som är allra farligast, men inte långt därefter hittar man till exempel maffiatäta Colombia. I stort sett visar det sig vara så att i alla länder där det pågår en väpnad konflikt är det riskabelt att befinna sig, som journalist, politiker och inte minst för själva lokalbefolkningen. Värst i mediegrenen tycks det vara för de inhemska reportrarna.

Att upprätta en fungerande pressfrihet är första steget för många länder – men det tycks vara en lång väg dit. Dessutom har Sverige fortfarande journalister saknade, som Dawit Isaak i Eritrea sedan flera år tillbaka. Ett misslyckande för UD inte minst, men också ett tecken på hur känsligt det är med just journalister i länder där det råder väpnade konflikter, inbördeskrig och diktaturer av hårdare grad.

Kan EU driva frågan om pressfrihet hårdare?

Enligt ordföranden i just Reportrar utan gränser skulle exempelvis frågan kunna drivas med aktivt i EU – i och med att denna union har ett stort bistånd att varje år som skulle kunna användas som påtryckningsmedel för att fria oskyldigt fängslade. För enligt samme person har Sverige som land så pass lite inflytande i till exempel Etiopien och Eritrea att de knappt ens lyssnar. Sedan är listan på de farligaste länderna för journalister vidare så här enligt artikeln i Dagens Nyheter:

  1. Eritrea
  2. Nordkorea
  3. Turkmenistan
  4. Iran
  5. Burma
  6. Syrien
  7. Sudan
  8. Kina
  9. Jemen
  10. Rwanda

Sedan tillkommer länder som just Mexiko, Afghanistan, Pakistan, Somalia. I länder med kaos och straffrihet (på grund av detta inre kaos) har pressen blivit en lätt och lovlig måltavla, och krigförande kan angripa journalister direkt.