Digitala tidningar

Det stora antalet skärmar som omger oss idag anses vara en av anledningarna till att tidningsläsandet gått ner, framför allt bland yngre. En del medieföretag anser att lösning är att strunta i pappret helt, och istället lansera tidningar som kan läsas i datorn, mobilen eller på en platta. Men vad säger erfarenheterna?

– Vi ska få ungdomar att läsa nyhetstidningar, sade Rupert Murdoch i samband med att News Corps kvartalsrapport den 4 augusti, enligt Los Angeles Times.
– Det här kommer att förändra spelreglerna för hur nyheter presenteras.

Detta skedde år 2010, inte långt efter att Apple hade lanserat den första varianten av sin läs- och surfplatta Ipad. Tidningen fick namnet The Daily och lanserades vid ett event på Guggenheim Museum i februari 2011. I december året därpå lades tidningen ned. Under de knappt år som tidningen gavs ut kostade den enligt New York Times Murdoch minst 60 miljoner dollar.

Redan från början sade många att det var för sent att ta betalt för Ipad-innehåll: läsarna hade redan vant sig vid att läsa gratis nyheter på nätet. I fallet med The Daily hade olyckskorparna uppenbarligen rätt. Men betyder det att de alltid har det? Är det omöjligt att få läsare som är beredda att betala för texter som de kan läsa på sin dator eller på sina surfplattor?

Allt, men till en avgift?

För inte så många år sedan lyssnade många unga på musik på sina datorer och i sina MP3-spelare utan att ha betalat för den. I stället laddade de ned den illegalt från olika sajter och mer eller mindre slutna nätverk. Idag lyssnar många på musik på Spotify istället, och betalar en mindre avgift per månad för detta. Tjänster som Netflix och HBO har fått utvecklingen att gå åt samma håll när det gäller filmer och tv-serier.

Att läsa gratis nyheter på nätet är naturligtvis inte olagligt, men många sneglar ändå mot Spotify, som beskrivs som en stor framgångssaga fastän vinsten än så länge inte är särskilt hög. Därför föreslår en del ett Spotify för nyheter, där man mot en fast avgift ska kunna läsa så mycket man vill, helst från flera olika källor. Det skulle antagligen göra det möjligt för enskilda journalister boende i glesbygden att fortsätta rapportera, men frågan är om det skulle räcka till för att ha en hel redaktion på en mindre ort. Det är mindre säkert.